Vandaag in de krant: Wat De Triade zo’n goede school maakt!

Algemeen nieuws, Nieuws, Triade in de media

Van vuurwerkbommen in kluisjes naar de titel ’Superschool’: vmbo-school De Triade in Edam is nu de beste van Noord-Holland Wat De Triade zo’n goede school maakt? Afgestudeerde leerling Caithlynn van Bockel: „De docenten stoppen niet met uitleggen totdat je het begrijpt.”

Scholengemeenschap De Triade in Edam is in een onderzoek van Elsevier Weekblad verkozen tot ’Superschool’, de hoogste beoordeling die behaald kan worden. Nog geen zeven jaar geleden was het imago van de school wel anders door meerdere incidenten, waarom is de school zo super? „Ik ken geen docenten die nee zeggen tegen de vraag om bijles te geven.”

In hetzelfde onderzoek van Elsevier is De Triade op de drie vmbo-niveaus als beste school van Noord-Holland bestempeld. Dat verbaast mentor en wiskundedocent Roeland van Goor niet. Hij is al veertien jaar in dienst op de school in Edam. „Als je met plezier naar school komt, gaat het leren automatisch. Het team op De Triade investeert in de band tussen leerling en docent. Het is heel belangrijk dat je je goed voelt op school, dus als er iets gebeurt in een les, dan kijk ik wat er mis is gegaan en ga ik in gesprek. Je kijkt wat er per leerling nodig is, de één heeft meer aandacht nodig dan de ander. Dat doen wij als school heel goed. Ons docententeam is heel hecht en we zorgen voor korte lijntjes, zodat we snel kunnen handelen.”

De Triade is een vmbo-school die zich specialiseert in technisch onderwijs. Dat de school zo hoog scoort in het onderzoek van Elsevier betekent dat er weinig zittenblijvers zijn en er hoge cijfers gehaald worden. De reputatie van de school is wel eens anders geweest dan ’super’. In 2011 werd er een vuurwerkbom gevonden in een van de kluisjes. Voormalig directeur Jan Adels zei eerder in deze krant dat de school toen een ’onveilig imago’ had: „Er waren veel incidenten. Die verhalen deden ook behoorlijk de ronde in de plaatselijke gemeenschap. Een deel daarvan klopte, maar er waren ook wel versies die ver van de waarheid af lagen. Duidelijk was wel dat er iets moest gebeuren.” Adels trad aan in 2014, en zorgde voor een ommezwaai op de middelbare school. „Er is inderdaad een omslag geweest”, erkent Van Goor. „Het is een heel groot verschil. De school was vroeger veel groter, met een andere structuur. We werden kleinschaliger om sneller te organiseren, we hoefden niet meerdere wegen te bewandelen om iets te bewerkstelligen. Er is nu bijna geen onrust meer, en dat zie je ook in de resultaten.” In 2020 heeft adjunct-directeur Jeanine van Schendel het stokje van Adels overgenomen.

Bijles
Tom Tol geeft Engels aan de bovenbouwklassen op De Triade. Hij is zelf 29 en ziet steeds meer jonge collega’s erbij komen. „Dat geeft een goede wisselwerking, omdat de jonge docenten ook weer wat kunnen leren van de meer ervaren medewerkers op school. De directie organiseert ook elk jaar lesbezoeken, zodat we feedback krijgen. Ik vind dat heel fijn, ook dat bovenop de kwaliteit zitten en ons tips kunnen geven.” Dat De Triade een wat kleinere school is, helpt volgens Tol met de band met leerlingen: „Er is hier een heel open cultuur, waarbij de deuren voor alles en iedereen altijd open staan. Docenten kennen ook de namen van leerlingen aan wie ze niet lesgeven, zo voelen zij zich ook gezien. Er is altijd ruimte om te praten. Ik ken geen collega’s die nee zeggen tegen leerlingen die bijles willen. Als het nodig is, doen we alles wat we kunnen om de leerlingen zo goed mogelijk te helpen.” De lessen van Tol zijn ook nooit hetzelfde. „Soms dan praten we een halve les over heel andere dingen, ook als er onenigheid is tussen een paar leerlingen. Het is geven en nemen. Soms neem je veel van leerlingen, door ze hard te laten werken. En soms geef je wat meer ruimte om het ook over henzelf of nieuws te hebben. Zeker nu in de coronacrisis.”

Tol was in eerste instantie niet enthousiast over de school, voordat hij vijf jaar geleden in dienst kwam. „Ik belde mijn oom, want mijn neefje zat toen op De Triade, om te vragen hoe het ging. Ik wist ook dat De Triade moeilijkheden had vroeger, en wist niet zeker of het nog steeds zo was. Maar het ging heel goed volgens mijn oom, en ik werk hier nog steeds dus hij had gelijk. Je merkt het ook in Volendam, dat de praatjes over de school heel positief zijn in plaats van negatief. Dus zo’n titel ’Superschool’ is wel de kers op de taart.”

Van Goor vindt het belangrijk dat er extra begeleiding is voor kinderen die dat nodig hebben, ook die in een kwetsbare situatie. „Er gebeurt natuurlijk af en toe wel eens iets met een leerling, dat iemand boos is of zich negatief uitlaat. Maar dan gaan we in gesprek.” Tol: „De regel is: je doet gewoon normaal. En als wij op school vinden dat iemand zich niet normaal gedraagt, en wij dat bespreken met ouders die het met ons eens zijn, dan accepteert zo’n leerling dat ook.” Voor Van Goor is het maatwerk. „Je kijkt ook wat zo’n tiener nodig heeft, misschien een ander lesprogramma.”

Tol is trots op zijn leerlingen, waaronder de al afgestudeerde Caithlynn van Bockel (17) uit Volendam. „Onze leerlingen krijgen vier keer per week Engels, dus ik zie de kinderen wel vaker dan anderen. En hoe open we ook zijn en hoe graag we ze ook helpen, wij als docenten vullen niet de antwoorden in. Caithlynn is begonnen op de school op niveau basis, maar is doorgegroeid naar vmbo-gt (mavo). Daar zijn we inderdaad heel trots op.”

Alles bespreken
Van Bockel zit nu op het Horizon College, maar ze mist haar middelbare school. „Op de basisschool had ik nooit zin in les”, vertelt ze. „Het ging heel slecht op school toen. Dus kreeg ik het schooladvies voor vmbo basis, maar dat deed ik op De Triade met twee vingers in mijn neus. Kader bleek ook makkelijk, dus ben ik uiteindelijk toch afgestudeerd op mavo-niveau. Mijn schooltijd was heel erg leuk. De Triade is een goede school, omdat ze echt de tijd voor je nemen. Het is niet even snel uitleggen en dan denken dat het goed is – ze zorgen dat je de lesstof begrijpt. Aan het begin van elke les werd er een lesdoel op het bord geschreven, dus wat je uit die les moest halen. Dat vond ik heel fijn, en zo kon ik me beter concentreren op de stof uit die les. De sfeer binnen de school was ook heel fijn, het is allemaal gemengd. Qua niveau, leerjaar en richtingen. Heb nooit iets van een heftig incident meegemaakt. Ook als er iets was met je vrienden, kon je altijd een praatje maken met de conciërge of een docent. Ze maken dat op school ook duidelijk, dat je van alles met de docenten kan bespreken.”

Logeerpartij
Nienke Snel (16) uit Etersheim is ook vorig jaar afgestudeerd aan De Triade, op mavo-niveau. Ze had voor alle vakken een acht of hoger, wat betekent dat ze de mavo ’cum laude’ heeft afgesloten. Volgens Snel is de kracht van de school dat iedereen het gezellig met elkaar heeft. „Daarom krijg je zin om naar school te gaan. Vrienden die ik nog spreek missen die gezelligheid nu. Je kan daar zo goed jezelf zijn, iedereen kent iedereen. Van vrienden hoor ik dat op andere scholen heel breed wordt lesgegeven, op De Triade is dat niet zo. Er wordt je echt verteld wat je moet weten, dat zal ook wel komen omdat er ook kinderen op zitten die leren soms wat moeilijker vinden.” Snel vindt het ook een rustige school. „De politie zag ik nooit, behalve eens per jaar bij kluisjescontrole. Maar daar werd in mijn tijd nooit wat gevonden. Als er wel iets aan de hand is, zijn docenten en medewerkers er gelijk bij. De conciërge, Renée, let ook altijd goed op.” Snel zit momenteel op het Hout- en Meubeleringscollege (HMC) in Amsterdam. „Ik ben nog wel paar keer teruggegaan naar De Triade, daar doen ze ook niet moeilijk over. Ik had een hele leuke tijd daar. In mijn eerste jaar hebben we nog op school een logeerpartij gehad, met de Amerikaanse verkiezingen. Toen bleven we op, maar was de uitslag pas in het tweede lesuur de volgende dag bekend. Zaten we daar met slaperige koppen”, lacht ze. „Ook heb ik meegedaan aan de Young Solar Challenge, ik en nog wat leerlingen bouwden boten die aangedreven werden door zonne-energie en deden mee aan wedstrijden.”

Bron: Noord-Hollands Dagblad