In de krant: felicitatietoer geslaagde leerlingen SG De Triade

Algemeen nieuws

Docenten van De Triade gaan op felicitatietoer om examenleerlingen te vertellen dat ze zijn geslaagd: ’Dit zijn de leukere klussen’

Geen telefoontje, maar twee leraren die ineens voor de deur staan: docenten Tom Tol en Maggy van Pooij van technische school De Triade in Edam komen met een versierde auto langs bij geslaagde examenleerlingen met het goede nieuws. Maar liefst dertien leerlingen hebben gemiddeld een acht of hoger gehaald: „Je bent niet alleen geslaagd… Je bent cum laude geslaagd!”

Dynand Visser (15) wist al waar hij aan toe was, toen hij zag dat een met slingers versierde auto zijn straat in Purmerend in kwam rijden. De zoetgevooisde stem van Jan Smit klinkt uit een draagbaar speakertje als zijn docenten Tom Tol (Engels) en Maggy van Pooij (geschiedenis) naar zijn huis toelopen. „Jongeman, jij bent geslaagd!”, roept Tol.

Dynand komt naar buiten gelopen, met filmende familieleden in zijn kielzog. De Purmerender hoort het goede nieuws als een van de eerste eindexamenleerlingen van middelbare school De Triade in Edam. Tol en Van Pooij rijden op woensdagmiddag kriskras door de regio om hun leerlingen persoonlijk te feliciteren met het slagen voor hun eindexamen technische mavo. De slingers waren al opgehangen voordat het hoge woord eruit was. Dynand ging er al van uit dat hij het zou halen, zegt hij.

Wat hij nog niet wist, is dat hij cum laude is geslaagd. „Echt?!”, vraagt hij aan de leraren. Door het moeilijke examen Nederlands was het nog spannend of hij gemiddeld een acht zou staan. „Ik heb vanochtend nog de n-term (normering, red.) voor Nederlands gecheckt.”

Dynand gaat volgend jaar naar het Mediacollege in Amsterdam voor een mbo-opleiding in audiovisuele richting, maar zover is het nog niet. Eerst nog een laatste keer melden bij de mentor. Tol: „Morgen zie ik je op school. Even je cijferlijst ondertekenen en de binas (naslagwerk voor natuur- en scheikunde, red.) inleveren.”

Een 8,4

Terwijl Dynand en zijn familie feest gaan vieren, rijden de docenten weer door naar de volgende stops. Bij Jim (16), die met de hakken over de sloot is geslaagd. Tol: „Een 4,6 voor Engels, maar je hebt je diploma binnen!”

En ook bij jaargenoten Donny en Rens (15 en 16). Ze wonen in dezelfde straat en fietsen elke ochtend samen naar school. Ze omhelzen elkaar als ze horen dat ze allebei zijn geslaagd. Donny heeft een 8,4 voor geschiedenis, deelt Van Pooij hem mee. Hij slaat zijn handen voor zijn gezicht uit verbazing. „Niet te geloven”, zegt zijn moeder terwijl ze de jongens en de leraren op de foto zet.

En weer door. „Dit zijn de leukere klussen”, zegt docent Van Pooij. Zij en haar collega hebben nog zo’n twintig geslaagde leerlingen om bij op visite te gaan, vooral in en rond Purmerend. Andere docenten rijden ook rond. Het idee om flitsbezoekjes te brengen aan leerlingen die hun diploma hebben gehaald ontstond tijdens de coronapandemie, toen de scholen (deels) gesloten waren. Tol: „Daarna hebben we het er lekker ingehouden.”

Cum laude

De volgende stop is de Beemster. Bart-Jan van der Weerd uit Middenbeemster staat al op de stoep als de leraren aan komen lopen. „Je bent niet alleen geslaagd…”, begint Tol. „Je bent cum laude geslaagd!” Er zijn dit jaar maar liefst dertien leerlingen van De Triade cum laude geslaagd. Uitzonderlijk, aldus teamleider Arjan Koehoorn.

8,1 voor dit, 8 voor dat: de Engels-docent somt de indrukwekkende examenlijst van Bart-Jan nog eens op. Zijn ouders stralen, maar zelf blijft hij er nuchter onder. Bart-Jan heeft het hoogste cijfer van zijn jaar gehaald voor economie. Zijn vervolgopleiding sluit niet direct aan op dat vak: „Ik ga naar het Hout- en meubileringscollege in Amsterdam-Noord, want ik wil meubelmaker worden.”

Zijn zus Anne-Rose (18) is blij voor Bart-Jan, maar staat er ietwat zenuwachtig bij in de voortuin. Anne-Rose zit in het zesde jaar van het vwo op het Da Vinci College in Purmerend. Ze heeft ook eindexamen gedaan en wacht met smart op het telefoontje van haar docent die het verlossende woord komt brengen. „Ik kan nu elk moment gebeld worden.”

Bron: Noordhollands Dagblad, regio Zaanstreek-Waterland d.d. 12 juni 2025.