Samenwerking met Edams Museum: Fris Edam

Algemeen nieuws

Na de welverdiende voorjaarsvakantie start op de BWI-afdeling een nieuw samenwerkingsproject. In oktober van 2021 gaat in het Edams Museum een overzichtstentoonstelling van start over het keramiek van Fris Edam.

In januari 2022 is het 75 jaar geleden dat de NV Keramische Industrie Fris een fabriek opende in Edam. De ontwerpen van Fris Edam hebben een belangrijke plaats in de geschiedenis van de Nederlandse Keramiek. Een aantal producten van Fris kreeg in de jaren ’50 het Goed Wonen-keurmerk. Ook kregen enkele ontwerpen de ‘Good Design Award’ van het Museum of Modern Art in New York. Delen van de serviezen van Fris Edam zijn te zien in onder andere museum Boijmans van Beuningen in Rotterdam en het Centraal Museum in Utrecht. In de topjaren werkten ruim 100 medewerkers bij Fris. Helaas moest de fabriek in 1969 de deuren sluiten. Op dit moment werkt er een groep vrijwilligers aan de voorbereiding van deze tentoonstelling. Vanuit deze groep kwam het idee om de samenwerking op te zoeken met de Triade.

Er is een bijzondere link tussen de Keramische fabriek en onze school. Beiden zijn opgericht met steun uit de Zuiderzeesteunwet. Een wet van 25 juni 1925, bedoeld ter tegemoetkoming aan de Zuiderzeevissersbevolking die door de aanleg van de afsluitdijk andere bronnen van inkomsten moesten creëren.
In de tentoonstelling wordt de levende historie van Fris Edam verbonden met het Edam van nu. De geschiedenis van het bedrijf, de veelheid en esthetiek in het ontwerp en de maatschappelijke rol die de fabriek en het product hebben gespeeld komen volop aan bod. Naast de expositie in het museum maken we een wandelroute langs historische plekken van Fris in Edam en werken we samen met lokale winkels en horeca en met het Waterlands Archief. Ook geven we een nieuw boek uit over Fris Edam en de geschiedenis van de fabriek. We zijn op dit moment bezig met de subsidieaanvragen voor het project.

Leerlingen uit de 3e klas van Style en Design gaan de expositie bedenken, ontwerpen en maken. Dit gaan ze doen in samenwerking met Marijke Schipper. Marijke Schipper is een Edamse Styliste en interieurontwerpster die onder andere bekend is van de styling van diverse televisieprogramma’s. Zoals Heel Holland Bakt, First Dates en Eigen Huis en Tuin. Ook heeft ze meerdere boeken geschreven over interieurontwerp en aanverwante thema’s. Marijke zal meerdere gastlessen komen geven en het ontwerptraject samen met onze eigen style-expert Conny begeleiden. Kortom een fantastische kans voor deze leerlingen en een onvergetelijke ervaring. De leerlingen uit de 3e klas die het keuzedeel Interieurbouw, stands en betimmeringen gaan volgen zullen de stands en de decorstukken voor de tentoonstelling gaan produceren.